Klopsy mięsne z porem w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smaczne i sycące danie dla całej rodzinki.

Składniki:

  • Klopsy mięsne: 60 dag mięsa mielonego np.z łopatki
    biała część pora
    1 bułka
    1 jajko
    mielona ostra i słodka papryka
    sól, pieprz

    sos: 1 cebula
    po pół papryki czerwonej i żółtej
    40 dag krojonych pomidorów w puszce
    2-3 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku

Klopsy mięsne z porem w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uformuj klopsy 1. Oczyszczony por drobno pokroić, bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, suszoną papryką, odciśniętą bułką i porem. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe klopsy i gotować w osolonym wrzątku ok.15-20 minut.
  • przygotuj sos 2. Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.Z umytej papryki wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić ją w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i zalać wszystko pomidorami. Całość doprawić solą, pieprzem i dusić przez chwilę na małym ogniu.
  • 3. Do sosu pomidorowo -paprykowego dołożyć osączone klopsy i delikatnie przemieszać. Podawać np. z ryżem lub ziemniakami z wody. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy