Klopsy mięsne z porem w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczony por drobno pokroić, bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, suszoną papryką, odciśniętą bułką i porem. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe klopsy i gotować w osolonym wrzątku ok.15-20 minut.
2.Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.Z umytej papryki wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić ją w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i zalać wszystko pomidorami. Całość doprawić solą, pieprzem i dusić przez chwilę na małym ogniu.
3.Do sosu pomidorowo -paprykowego dołożyć osączone klopsy i delikatnie przemieszać. Podawać np. z ryżem lub ziemniakami z wody. Smacznego!
Komentarze