Kto nie lubi klopsików, pasują do ziemniaczków , ryżu i kaszy . Można wcinać je także z bułeczka , mocząc ją w pysznym sosiku. Szybko smacznie i nie drogo.
Mięsne kuleczki w sosie warzywno-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone dajemy do miski. Cebulkę obieramy i siekamy , podsmażamy ja na łyżce mała. Dodajemy do mięsa. Mieszamy, wbijamy jajko. Doprawiamy solą , pieprzem, papryką słodką i wyciśniętym czosnkiem do smaku. Dodajemy tartą bułkę tyle aby mięso było dość gęste i dało się formować w kulki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce duże oczka to samo robimy z pietruszką . Paprykę czerwoną kroimy w drobna kosteczkę .
2.Warzywa podsmażamy na masełku.Solimy do smaku i odstawiamy. W garnku z osolona wodą gotujemy uformowane z mięsa kulki. Ugotowane wyciągamy łyżką cedzakową .
3.Wodę po gotowaniu klopsików dolewamy do podsmażonych warzyw. zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką . Zaciągamy śmietaną 30 % z łyżką maki. zagotowujemy i wkładamy ugotowane klopsiki. Na koniec dajemy pokrojony szczypior.
Komentarze