Mięsne kuleczki w sosie warzywno-paprykowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kto nie lubi klopsików, pasują do ziemniaczków , ryżu i kaszy . Można wcinać je także z bułeczka , mocząc ją w pysznym sosiku. Szybko smacznie i nie drogo.

  • 25 min

Składniki:

  • 600g mięsa mielonego

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    papryka ostra

    papryka słodka

    1 papryka czerwona

    3 marchewki

    2 pietruszki

    szczypior

    jajko

    pieprz

    sól

    3 łyżki masła

    śmietana 30% 1/2 szklanki

    1 łyżka maki

    tarta bułka

Mięsne kuleczki w sosie warzywno-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone dajemy do miski. Cebulkę obieramy i siekamy , podsmażamy ja na łyżce mała. Dodajemy do mięsa. Mieszamy, wbijamy jajko. Doprawiamy solą , pieprzem, papryką słodką i wyciśniętym czosnkiem do smaku. Dodajemy tartą bułkę tyle aby mięso było dość gęste i dało się formować w kulki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce duże oczka to samo robimy z pietruszką . Paprykę czerwoną kroimy w drobna kosteczkę .
  • 2. Warzywa podsmażamy na masełku.Solimy do smaku i odstawiamy. W garnku z osolona wodą gotujemy uformowane z mięsa kulki. Ugotowane wyciągamy łyżką cedzakową .
  • 3. Wodę po gotowaniu klopsików dolewamy do podsmażonych warzyw. zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką . Zaciągamy śmietaną 30 % z łyżką maki. zagotowujemy i wkładamy ugotowane klopsiki. Na koniec dajemy pokrojony szczypior.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy