Kluseczki serowo-sezamowe

0 (0 ocen)

Kluseczki są delikatne i aromatyczne. Podaję je do zup i duszonych warzyw.

Składniki:

  • 125 ml mleka
    50 ml śmietany 30%
    10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
    2 łyżki sezamu białego
    1 jajko
    10 dag sera żółtego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól

Kluseczki serowo-sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam uprażyć na suchej patelni.
    Mleko i śmietanę zagotować. Dodać mąkę i sezam, wymieszać.
    Dodać jajko i starty ser i mieszać wszystko na ogniu, aż ciasto będzie odchodzić od dna garnka. Doprawić gałką muszkatołową i solą.
    Zagotować wodę i za pomocą dwóch łyżeczek kłaść małe kluseczki na wrzątek.
    Kiedy wypłyną wyjąć z wody i podawać.
    Rada. Kluseczki są delikatne i aromatyczne. Podaję je do zup i duszonych warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy