Kluski ziemniaczane

0 (0 ocen)

Odsmażane są najlepsze.

Składniki:

  • - ok. 15 sporych ziemniaków
    - 1-1,5 szklanki mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 4 plastry boczku
    - pół cebuli
    - przyprawy: sól

Kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
    2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajka. Łączymy składniki.
    3. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Dzięki olejowi nie będą się sklejać.
    4. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
    5. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na boczku, dodajemy kluski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy