KNEDLICZKI JABŁECZNE

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Co mam napisać:) To połączenie klusek z sosem słodkim, cynamonem, borówką i ajerkoniakiem to wręcz poezja smaku.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże słodkie jabłka lub 5 łyżek gotowego gęstego musu z jabłek
    3 łyżki kaszy manny
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta cynamonu
    niepełna szklanka mąki pszennej
    oraz w wersji dla dorosłych:
    2-3 łyżki ajerkoniaku :)
    kilka borówek

Knedliczki jabłeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KNEDLICZKI JABŁECZNE 1. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki lub użyć gotowego musu z jabłek Dodać jajko, sól, kaszę i tyle mąki, aby ciasto dało się lepić, ale nie może być zbyt ścisłe.
    Połączyć, mokrą ręką formować kulki i wkładać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju.
    Delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna.
    Gotować ok. 8-9 minut, to zależy od ich wielkości. warto zrobić mniejsze. Wyjąć na sitko. Ja podałam je z sosem słodkim i polałam ajerkoniakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy