Kokosowa kremówka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybka prosta i bardzo smaczna .

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 1 1/2 szkl. mąki , 15 dag margaryny , 1/2 szkl cukru , pol łyzeczki proszku do pieczenia , dwa zółtka , jedno całe jajo , dwie łyzki smietany .
    Krem: 1 l mleka , dwa budynie , cukier waniliowy , 1 szkl cukru , 4 całe jaja , 1 łyzka maki pszennej , garsc rodzynek
    Beza : 4 białka , 4 łyzki cukru pudru , 10 dag kokosu , łyzka octu , Łyzeczka proszku ., 2 łyzki maki ziemniaczanej

Kokosowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne , cukier i make siekamy i zagniatamy z reszta składników . Wałkujemy i wykladamy na blache . Pieczemy na lekko złoto (ok 15 min)
    Budyn , cukier , jaja , cukier waniliowy i make dokladnie miksujemy . Zagotowujemy mleko i wlewamy mase budyniowa . Gotujemy do zgestnienia masy . Nastepnie dodajemy rodzynki i mieszamy . Wyladamy na podpieczone ciasto . Na to ubijamy białka na sztywno ze szczypta soli dodajemy cukier a na koncu kokos ocet make i proszek . Delikatnie mieszamy i wylewamy na budyn . Ciasto władamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia sie kokosu .

Porady

Do masy budyniowej mozna dodac rowniez łyzke kokosu .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy