KOKOSOWA KREMÓWKA

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie i pyszne ciasto.

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    • 1/2 kostki margaryny
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 1 jajko
    • 1 łyżka śmietany lub jogurtu
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA BUDYNIOWA:
    • 1 litr mleka
    • 3- 4 łyżki cukru
    • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
    MASA KOKOSOWA:
    • 2 białka
    • szczypta soli
    • 1/2 kostki margaryny-roztopionej i przestudzonej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 żółtka
    • 100 g wiórków kokosowych (można dać nawet 200g)

Kokosowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z margaryną. Następnie dodajemy żółtka, jajko i śmietanę wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być wyrabiane zbyt długo gdyż będzie twarde. Gotowym ciastem wylepiamy blaszkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  • 2. Ze składników na masę budyniową gotujemy budyń, który gorący wylewamy na podpieczone ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas zrobienia masy kokosowej około 5 minut.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie do białek dodajemy żółtka, margarynę i cukier i jeszcze przez chwilę miksujemy. Na końcu dajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę kokosową wykładamy na wyjęte z piekarnika ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do ze złocenia się masy kokosowej około 20 minut.

Porady

Gdy wierzch ciasta nam się za szybko przypieka można zmniejszyć temp. piekarnika lub przykryć ciasto folią aluminiową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy