Kokosowa krówka

0 (0 ocen)

Gdy jem to wyjątkowe ciasto, nie mam wyrzutów sumienia że pochłaniam ogromne ilości kalorii! Bo warto!

Składniki:

  • Blacha 24cm na 24 cm

    biszkopt :
    6 jajek
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:
    2 budynie śmietankowe
    pół litra mleka
    łyżka cukru
    100 g wiórków kokosowych
    kostka masła (250 g)
    dodatkowo :
    puszka masy kajmakowej lub krówkowej ( 400g )

Kokosowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy. Wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy. Upuszczamy na podłogę z ok 30cm , taka by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Szybkim ruchem odrywamy pergamin.
  • 2. Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.
  • 3. Na mleku gotujemy budyń, słodzimy, dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Ucieramy masło, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Masą przekładamy biszkopt, lekko dociskając.
  • 4. Na wierzchu smarujemy masą kajmakową. Odstawiamy na noc ( lub kilka godzin) do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy