kokosowe biscotti

0 (0 ocen)

  • 60 min

Biscotti jest to, że długo utrzymują świeżość, o ile są przechowywane w szczelnym pojemniku.Pracy przy nich jest niewiele, a przekąska, dodatek do kawy, idealna. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • (na ok.15-20 szt):
    - 200g mąki pszennej
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 jajka
    - 4-5 łyżek wiórków kokosowych
    - 40g rodzynek
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka mleka
    - szczypta soli

Kokosowe biscotti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, bez rozdzielania na białko i żółtko, rozkłócić ze szczyptą soli.
  • 2. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać do miski. Dodać wiórki, rozkłócone jajka i rodzynki.
  • 3. Zagnieść elastyczne, lekko klejące ciasto (w razie konieczności delikatnie podsypać mąką).
  • 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim uformować z ciasta chlebek o szerokości ok.10cm i grubości 1,5-2cm.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut.
  • 6. Biscotti wyjąć na drewnianą deskę i przestudzić.
  • 7. Pokroić je na paski o szerokości ok.1,5-2cm. Ułożyć na blaszce (poziomo) i podpiekać w 180C przez 5-7 minut, następnie obrócić i znowu podpiekać przez 5-7 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy