Włoskie biscotti

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne, włoskie sucharki do kawy

  • 60 min

Składniki:

  • 90 g białego cukru
    1 jajko
    150 g mąki pszennej
    50 g migdałów w całości ze skórką lub płatków
    50 g suszonej żurawiny lub rodzynki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    łyżeczka cukru wanilinowego

Włoskie biscotti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i jajko zmiksuj na puszystą masę, następnie dodaj cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, później dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, na końcu dodaj żurawinę/rodzynki, migdały.
    Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z powstałej masy ulep coś na kształt batona o wysokości ok. 3 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok, 25 minut. Następnie odłóż ciasto do wystudzenia. Chłodne ciasto pokrój na 2 cm kawałki. Pokrojone kawałki ułóż na blaszce i piecz 8 minut, po tym czasie odwróć sucharki na drugą stronę i piecz kolejne 8 minut.
    Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pomieszczeniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy