90 g białego cukru
1 jajko
150 g mąki pszennej
50 g migdałów w całości ze skórką lub płatków
50 g suszonej żurawiny lub rodzynki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru wanilinowego
Włoskie biscotti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier i jajko zmiksuj na puszystą masę, następnie dodaj cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, później dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, na końcu dodaj żurawinę/rodzynki, migdały.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z powstałej masy ulep coś na kształt batona o wysokości ok. 3 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok, 25 minut. Następnie odłóż ciasto do wystudzenia. Chłodne ciasto pokrój na 2 cm kawałki. Pokrojone kawałki ułóż na blaszce i piecz 8 minut, po tym czasie odwróć sucharki na drugą stronę i piecz kolejne 8 minut.
Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pomieszczeniu
Komentarze