Kokosowe bombki

0 (0 ocen)

Słodkie ciasteczka z kokosu i białek, czyli zwyczajne kokosanki. Z tym, że sklejone i oblane czekoladą tworzą okrągłe kule, które nie zdradzają co jest w środku.

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    200 g wiórków kokosowych
    ok 200 g czekolady gorzkiej

Kokosowe bombki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21nnvv4 1. Białka wlać do miski, dodać sól i cukier. Ubijać, aż białka się spienią, a cukier się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje masy, zachowując niewielki odstęp.
  • 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec przez ok 20 min. Powinny się lekko przyrumienić. Po wystudzeniu, ciasteczka oderwać od papieru do pieczenia. Rozpuścić część czekolady (ok 50 g) i smarować spód ciasteczka, sklejać po dwa. Odstawić, aby czekolada zastygła i bombka się nie rozpadła. Obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiać na kratkę do zastygnięcia. Do obtaczania dobrze jest użyć czekolady zatemperowanej. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy