Kokosowe kostki z konfiturą nektarynkową

0 (0 ocen)

Nektarynkowa konfitura i podanie ciasta w postaci niewielkich kostek, daje wypiekowi naprawdę zadowalający efekt i smak :-). Kostki najbardziej zasmakowały mojej Mamie, która uwielbia kokosowe ciasta. Inspiracją do stworzenia tego przepisu była książka „Ciasta". Polecam!

Składniki:

  • Ciasto kokosowe:
    150 g miękkiego masła
    3 żółtka
    120 g cukru
    75 g mąki pszennej
    280 g wiórek kokosowych
    1 op. cukru waniliowego (16 g)
    75 g białej czekolady, startej
    300 g konfitury nektarynkowej

    Dodatkowo:
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka mleka
    2 łyżki wiórków kokosowych

Kokosowe kostki z konfiturą nektarynkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kokosowe: Miękkie masło utrzeć z żółtkami i zwykłym cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy i startą białą czekoladę, zmiksować.




    Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-30 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie kokosowy zapach, a ciasto ładnie się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika.




    Gdy ciasto ostygnie, przekroić je wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat wysmarować konfiturą nektarynkową, przykryć II blatem. Wierzch ciasta ozdobić rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto pokroić w kostki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy