Kokosowy kurczak garam masala z warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kurczak doprawiony przyprawą garam masala która ma składzie : kolendrę, kurkumę, pieprz angielski, gałkę muszkatołową, pieprz, kardamon, goździk, koper włoski, liście laurowe. Jest to indyjska przyprawa charakterystyczna dla tego obszaru. Dostałam ją w prezencie i postanowiłam przetestować.

  • 40 min

Składniki:

  • marynata:
    1 pierś z kurczaka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki octu winnego
    sól
    rozmaryn 1/2 łyżeczki

    pozostałe:
    1 opakowanie mrożonki mieszanka chińska
    1 woreczek kaszy owsianej
    2 łyżeczki przyprawy garam masala
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki curry indyjskie
    1 puszka mleczka kokosowego
    olej

Kokosowy kurczak garam masala z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak w marynacie 1. Pierś z kurczaka kroję na kawałki. Dodaję pokrojoną cebulę, i ząbek czosnku, sól, ocet winny i rozmaryn. Odstawiam na godzinę do lodówki albo na noc.
  • warzywa przesmażone 2. Warzywa przesmażam na patelni drugiej na odrobinie oleju. Doprawiam mieszanką przypraw dołączoną do warzyw.
  • kasza owsiana 3. Kaszę gotuję 15 minut.
  • kurczak w mleczku kokosowym z przyprawami 4. Na patelni na oleju przesmażam kurczaka chwile i dolewam mleczko kokosowe. Duszę na wolnym ogniu około 20 minut do odparowania wody i zgęstnienia sosu.Dodaję garam masala, kurkumę i curry. Kurczaka podaję z warzywami i kaszą. Można podać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy