Kurczak garam masala

0 (0 ocen)

  • 10 min

Cudowny egzotyczny smak tego kurczaka z całą pewnością zasmakuje osobom poszukującym niecodziennych przepisów. Przyrządzam go często mojej rodzinie.

  • 10 min

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka
    puszka brzoskwiń w syropie
    350g śmietany 18%
    czubata łyżka mieszanki przyprawowej garam masala
    2 torebki brązowego ryżu
    3 łyżki oleju
    łyżka mąki pszennej
    sól

Kurczak garam masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Następnie pokrój na nie za dużą kostkę. Brzoskwinie wyjmij z syropu (część zachowaj) i również pokrój w kostkę. Wstaw wodę w dużym garnku z łyżką oleju i łyżeczką soli by ugotować ryż. Dalej postępuj wg wskazówek na opakowaniu.
  • 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso i podsmaż na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i posyp mięso mąką, wymieszaj. Wlej na patelnię śmietanę i z powrotem ustaw ją na dużym ogniu. Podgrzej śmietanę często mieszając i gotuj jeszcze chwilę by trochę zredukowała się.
  • 3. Zmniejsz płomień pod patelnią i wrzuć brzoskwinię, 5 łyżek syropu oraz garam masalę. Dokładnie wszystko wymieszaj i smaż na małym ogniu 10minut co jakiś czas mieszając. Posól do smaku.Podawaj ciepły sos z ryżem.

    Smacznego!

Porady

By śmietana nie zważyła nam się po wlaniu na patelnie warto wcześniej ją posolić i wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy