KOKOSOWY OMLET Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne rozwiązanie na pożywne, energetyczne śniadanie okraszone bogactwem witamin i poezji smaku świeżej truskawki. Zawarte w cieście wiórki kokosowe i cynamon nadają niepowtarzalny smak.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    4 jajka
    6 łyżek wiórków kokosowych
    6 łyżek mąki pszennej lub owsianej
    4 łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    masło do smażenia
    125g serka Philadelphia
    250g świeżych truskawek
    10 kostek deserowej czekolady
    2 łyżki mleka

Kokosowy omlet z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ocabvp 1. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor.
  • image-03kb9x6 2. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem
    do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
  • 3. Połowę przygotowanej masy wylać na wysmarowaną masłem patelnię. Omlet usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Z pozostałej masy usmażyć drugiego omleta.
  • 4. Truskawki pokroić w drobną kostkę.
  • 5. Usmażone omlety posmarować serkiem Philadelphia, dodać truskawki
    i złożyć na pół.
  • 6. Czekoladę rozpuścić w mleku a następnie polać na wierzchu omlety.

Komentarze

Podobne przepisy