Kolorowe pierniczki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Takie pierniczki to nie tylko słodka przekąska, mogą służyć także jako ozdoba naszej choinki.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    30 dag miodu
    10 dag cukru pudru
    12 dag masła
    1 jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    cała przyprawa do piernika
    2 łyżeczki kakao
    Na lukier:
    1 białko
    1,5 szkl cukru pudru
    barwniki spożywcze

Kolorowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe pierniczki 1. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą , miód wcześniej podgrzać. Ciasto rozwałkować powycinać figurki. Poukładać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Przygotować lukier: białko ubić za pomocą miksera, na wolnych obrotach razem z cukrem pudrem, do uzyskania śnieżnobiałej gęstej masy. Poprzekładać po trochu do kilku miseczek i wymieszać każdą część masy z innym barwnikiem.
    Lukier przekładamy do małej szprycki i ozdabiamy pierniczki.

Porady

Jeżeli nie posiadacie odpowiedniej szprycki, można zrobić sobie rożek z papieru do pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy