kolorowe risotto

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

grzybowo-drobiowe risotto z kurczakiem i warzywami

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    Bulion:
    5 udek z kurczaka
    2 marchewki
    4 suszone grzyby
    liść laurowy
    2 ziela angielskie
    2 pieprze czarne

    Risotto:
    filet z piersi kurczaka
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    4 pieczarki
    2 suszone pomidory
    1/3 puszki kukurydzy
    1/3 puszki groszku
    2 plastry ananasa
    200 g ryżu
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka serka śmietankowego
    1 łyżeczka koncentratu
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki sera żółtego

Kolorowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, marchewki kroimy w kostkę, zalewamy 400 ml wody . Dodajemy resztę składników i gotujemy ok 30 min. Wyjmujemy mięso.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwe i smażymy pokrojoną w kostkę pierś. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekany czosnek, cebule i pieczarki. Następnie wrzucamy oplukany ryż i zalewamy przygotowanym bulionem. Suszone pomidory kroimy w paski. dodajemy do ryżu. Następnie ananas pokrojony w kostkę, groszek i kukurydzę. Na koniec dodajemy starty żółty ser, serek śmietankowy, ketchup i koncentrat. wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy ryż do miękkości.

Porady

Gdy ryż wchłonie cały bulion i uznamy, że nie jest dość miękki-można dolewać zalewę z ananasa do odpowiedniej konsystencji.

Komentarze

Podobne przepisy