Pomysł na lekkie, kolorowe risotto powstał po odwiedzinach lokalnego, pełnego świeżych warzyw bazarku. Z podanej ilości składników przygotowało risotto na czterech osób.
30 min
Składniki:
- ryż biały - 200 g
- bulion drobiowy - 1,5 l
- cukinia - 1 mała szt
- papryka czerwona - 1 szt
- groszek mrożony - 200 g
- pierś z kurczaka - 1 duża szt
- cebula - 1 szt
- olej rzepakowy - 1 łyżeczka
- sól, pieprz, słodka papryka
- suszone warzywa - 1 łyżeczka
Kolorowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka zalewamy 2 l wody z obraną i przekrojoną na pół cebulą oraz suszonymi warzywami. Gotujemy ok 30 minut. Paprykę i cukinie myjemy. Paprykę kroimy w kostkę, cukinie zaś w półksiężyce. Następnie rozgrzewamy łyżeczkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa, które lekko podsmażamy.
2. Do suchego rondla wrzucamy suchy ryż, który stopniowo zalewamy bulionem ( ja podzieliłam porcję bulionu i potrawę podlewałam 4 razy) i co pewien czas mieszamy.
3.Do gotującego się ryżu dodajemy mrożony groszek (nie rozmrażamy go).
4. Kurczak ugotowany w bulionie kroimy w drobną kostkę. Podsmażone warzywa i gotowanego kurczaka dodajemy do ryżu i groszku i podlewamy ostatnią porcją bulionu (1/4 bulionu). Na koniec potrawę przyprawiamy. Smacznego:)
Porady
Przy każdym odgrzewaniu risotto warto je podlać odrobiną wody
Komentarze