Kolorowe risotto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na lekkie, kolorowe risotto powstał po odwiedzinach lokalnego, pełnego świeżych warzyw bazarku. Z podanej ilości składników przygotowało risotto na czterech osób.

  • 30 min

Składniki:

  • - ryż biały - 200 g
    - bulion drobiowy - 1,5 l
    - cukinia - 1 mała szt
    - papryka czerwona - 1 szt
    - groszek mrożony - 200 g
    - pierś z kurczaka - 1 duża szt
    - cebula - 1 szt
    - olej rzepakowy - 1 łyżeczka
    - sól, pieprz, słodka papryka
    - suszone warzywa - 1 łyżeczka

Kolorowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18sa3rb 1. Pierś z kurczaka zalewamy 2 l wody z obraną i przekrojoną na pół cebulą oraz suszonymi warzywami. Gotujemy ok 30 minut. Paprykę i cukinie myjemy. Paprykę kroimy w kostkę, cukinie zaś w półksiężyce. Następnie rozgrzewamy łyżeczkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa, które lekko podsmażamy.
  • image-1pnjnoq 2. Do suchego rondla wrzucamy suchy ryż, który stopniowo zalewamy bulionem ( ja podzieliłam porcję bulionu i potrawę podlewałam 4 razy) i co pewien czas mieszamy.
  • image-18svtr9 3. Do gotującego się ryżu dodajemy mrożony groszek (nie rozmrażamy go).
  • image-197wxry 4. Kurczak ugotowany w bulionie kroimy w drobną kostkę. Podsmażone warzywa i gotowanego kurczaka dodajemy do ryżu i groszku i podlewamy ostatnią porcją bulionu (1/4 bulionu). Na koniec potrawę przyprawiamy. Smacznego:)

Porady

Przy każdym odgrzewaniu risotto warto je podlać odrobiną wody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy