KOLOROWY TORCIK

0 (0 ocen)

Szybki, łatwy i efektowny

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • barwniki

    Masa śmietanowa
    600ml śmietany 30% ubijamy
    dodajemy ¾ szklanki cukru pudru
    Możemy dodać owoce

Kolorowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
    Ciasto podzielić na 4 części, do każdej dodać inny barwnik
    Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    Masa śmietanowa
    600ml śmietany 30% ubijamy
    dodajemy ¾ szklanki cukru pudru
    Możemy dodać owoce

    przełożenie ciasta :
    -ciasto
    -masa
    Aż do wyczerpania składników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy