Kolorowy warzywno-mięsny misz masz

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis wymyśliłam sama. Danie bardzo smakowało wszystkim domownikom.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -ziemniaki
    -marchew 2-3
    -mięso mielone
    -opakowanie "warzywa na patelnie"
    -ser zółty
    -sól, pieprz
    Sos beszamelowy:
    -2 łyżki masła
    -2 łżki mąki
    -szklanka mleka
    sól, pieprz

Kolorowy warzywno-mięsny misz masz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać. Podgotować 10 minut, następnie pokroić w plasterki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki ułożyć mięso mielone przyprawione solą i pieprzem, następnie zetrzeć marchewki na tarce o grubych oczkach. Na marchew nałożyć kolejną warstwę ziemniaków, mięsa i zamiast marchewki nałożyć warzywa na patelnie. Następnie na wierzch zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach. Na koniec całość zalać sosem beszamelowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 1 godzinę do 1.5
  • 2. Sos beszamelowy:
    Rozpuścić na patelni2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki. Wlać szklankę mleka. Mieszać żeby nie było grudek. Dodać sól, pieprz. Można dodać gałkę muszkatołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy