Kolorowy warzywno-mięsny misz masz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać. Podgotować 10 minut, następnie pokroić w plasterki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki ułożyć mięso mielone przyprawione solą i pieprzem, następnie zetrzeć marchewki na tarce o grubych oczkach. Na marchew nałożyć kolejną warstwę ziemniaków, mięsa i zamiast marchewki nałożyć warzywa na patelnie. Następnie na wierzch zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach. Na koniec całość zalać sosem beszamelowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 1 godzinę do 1.5
2.Sos beszamelowy:
Rozpuścić na patelni2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki. Wlać szklankę mleka. Mieszać żeby nie było grudek. Dodać sól, pieprz. Można dodać gałkę muszkatołową.
Komentarze