Kompot jabłkowy z żurawiną

0 (0 ocen)

Bardzo zdrowy kompot w pięknym kolorze. Lekko kwaśny i na zimno świetnie gasi pragnienie

Składniki:


  • 1 kg jabłek
    200 g żurawiny
    200 g aronii
    200 g rabarbaru
    4 łyżki cukru

Kompot jabłkowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jabłka umyć dokładnie, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, wrzucić do garnka.

    Żurawinę i aronię przebrać, umyć i dodać do jabłek.
    Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki, wrzucić do owoców i dodać cukier. Składniki zalać wodą, zamieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień, zostawić kompot do ostudzenia.

    Następnie kompot przecedzić przez gęste sito, nalać do szklaneczek lub schłodzić w lodówce i podawać z kostkami lodu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy