Kompot rabarbarowo jabłkowy z goździkami

0 (0 ocen)

Kompot rabarbarowo-jabłkowy aromatyzowany goździkami i cukrem wanilinowym

Składniki:

  • 45 dag rabarbaru – u mnie mrożony
    40 dag jabłek (2 szt.)
    2 litry i 1 szklanka wody
    łyżeczka cukru wanilinowego
    3 goździki
    cukier do smaku

Kompot rabarbarowo jabłkowy z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar rozmroziłam, przełożyłam do rondla (świeży rabarbar należy umyć, ewentualnie obrać z twardych włókien i pokroić w 2-3 centrymetrowe kawałki). Jabłka umyłam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroiłam na 4-5 kawałków. Dołożyłam je do rabarbaru. Owoce zalałam przefiltrowaną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam cukier wanilinowy i goździki, a następnie zmniejszyłam płomień do minimum i gotowałam do momentu, aż jabłka były miękkie, ale nie rozpadały się. Dosłodziłam do smaku.
    Kompot odstawiłam do przestudzenia. Przecedziłam go przez bardzo gęste sito, rozlałam do szerszych szklanek i do każdej szklanki włożyłam po kilka kawałków jabłek, oczyszczonych z rozgotowanego rabarbaru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy