Kompot rabarbarowo-miętowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kompot jest świetny, ożywczy, kwaskowy, po prostu cudny! I nawet nie wiedziałam, że może mieć taki ładny kolor.

  • 20 min

Składniki:


  • ok. 8-10 łodyg rabarbaru, bez liści
    3 płaskie łyżki cukru
    ok. 7-10 listków świeżej mięty
    1,5 l. wody

Kompot rabarbarowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kompot 1. Rabarbar umyć. Jeśli mamy go z działki, nie trzeba go obierać - sklepowy lepiej obrać. Pokroić go na małe kawałeczki, włożyć do wody z dodatkiem cukru i zagotować. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut, po czym zgasić ogień, wsypać opłukane liście mięty, przykryć pokrywką i parzyć kolejne 5 minut. Ostudzić, odcedzić et voila!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy