Pyszna, soczysta gruszka oblana czekoladą... czy może być coś wspanialszego? Taką gruszkę można podać z lodami czy bitą śmietaną, ale i bez dodatków świetnie smakuje:)
10 min
Składniki:
1 duża gruszka konferencja
2-3 łyżeczki kremu czekoladowego nutella lub 30 g czekolady mlecznej (gorzkiej)
Konferencja w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszkę myję, obieram cienko ze skórki, zostawiając ogonek i ścinając spód owocu, aby gruszka mogła swobodnie stać na talerzyku.
2.Krem czekoladowy przekładam do małej miseczki, wkładam do mikrofalówki na 1 minutę i rozpuszczam. Obraną gruszkę oblewam czekoladową mazią z góry łącznie z ogonkiem.
3. Jeśli nie mamy kremu, możemy do polania gruszki użyć czekolady. W tym przypadku czekoladę łamię na kostki, wkładam do miseczki, umieszczam ją nad parą i roztapiam w kąpieli wodnej. Dalej postępuję jak w przypadku kremu czekoladowego.
Komentarze