Konfitura czereśniowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lato zamknięte w słoiku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3kg czereśni (u mnie mieszanka odmian)
    100ml wody
    500g cukru (lub mniej, jeśli czereśnie były bardzo słodkie)
    pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Konfitura czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, przebrać, oderwać ogonki i wypestkować.
  • 2. Czereśnie umieścić w garnku o grubym dnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 2 godziny. Po tym czasie odstawić na dobę.
  • 3. Po dobie odlać większość soku, zagotować owoce, dodając stopniowo cukier i kwasek cytrynowy. Gotować około pół godziny.
  • 4. Przełożyć przygotowaną konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem.

Porady

Z odlanego soku można zrobić galaretkę do słoików (trzeba dodać żelfix), rozcieńczając zrobić kompot do wypicia od razu, lub po dodaniu żelatyny wykorzystać jako galaretka np. na ciasto czy sernik na zimno. Nie trzeba dodawać cukru, jest naturalnie słodki i pyszny od owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy