Konfitura z malin

0 (0 ocen)

  • Średni

Tradycyjny dodatek do herbaty z samowara

  • Średni

Składniki:

  • - maliny: 1 kilogram
    - cukier: 1200 gramów
    - woda: 500 mililitrów

Konfitura z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukru i wody zagotować na wolnym ogniu gęsty syrop, często i intensywnie mieszając. Odszumowywać starannie w czasie gotowania.
  • 2. Przebrane owoce wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast potem odstawić na 24 godziny.
  • 3. Zagotować raz jeszcze i starannie odszumować. Dosmażać na wolnym ogniu jeszcze przez 45 minut, odszumowując dokładnie za każdym razem, gdy na powierzchni syropu pojawi się piana.

    Gotową konfiturę przełożyć do słoików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy