Konfitura z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. PRZYGOTOWANIE :
Cukier wsypujemy do garnka w którym będziemy gotować konfiturę, dodajemy maliny,lekko mieszamy, pozostawiamy na około 30 minut.
Kiedy maliny puszczą sok, zaczynamy gotować konfiturę, mieszamy co 5-10 minut, pamiętając że sok się redukuje a konfitura gęstnieje i coraz łatwiej przywiera do dna naczynia dlatego mieszamy ją coraz częściej.
Samo gotowanie zajmuje około 1 godziny w zależności jaki stopień gęstości chcemy uzyskać. Dla mnie wystarczającą gęstość uzyskuję op 1 godzinie, soki częściowo są zredukowane a konfitura jest już gęsta. Zakręcamy gaz.
Na koniec wlewamy sok z cytryny, podkreśli on kolor i smak.
Do wcześniej umytych słoiczków nalewamy gorącą konfiturę i zakręcamy dekielki.
Tak przygotowane przetwory dodatkowo pasteryzuję w wodzie około 5 minut, licząc czas od momentu wrzenia wody.
Mamy teraz pewność że nasze maliny przetrwają nawet nie jeden rok :)
Smacznego.
Komentarze