Konfitura z płatków róży rózowej

0 (0 ocen)

  • 24 godz.

Polecam serdecznie bo jest to aromatyczna i przepyszna konfitura.

  • 24 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    100 g aromatycznych różowych płatków róż
    500 g miałkiego cukru
    320 ml wody
    sok z 1 dużej cytryny

Konfitura z płatków róży rózowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różane płatki najlepiej zbierać rankiem jak rosa lekko obeschnie.

    Obrać z białych szypułek i opłukać w zimnej wodzie.

    Osuszyć na papierowych ręcznikach.

    Suche płatki lekko rozetrzeć palcami aby miały jeszcze silniejszy aromat.

    Do garnka wsypywać warstwami płatki przesypując każdą warstwę cukrem.

    Przykryć pokrywką i zostawić na całą noc.

    Na drugi dzień wodę ugotować z reszta cukru i dodać sok z cytryny i gotować nie mieszając 4-5 minut.

    przestudzić i do chłodnego dodać płatki wraz z płynem - uwaga pachnie obłędnie.

    Zagotować i gotować 15 minut.
    Przełożyć do słoiczków i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy