Koperkowa kalafiorowa

0 (0 ocen)

Zupka smaczna i mało kaloryczna. Z dużą ilością koperku kojarzy mi się z wiosną.

Składniki:

  • - 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
    - 3-4 ziemniaki
    - 1 duża marchew
    - 3 kopiaste łyżki kopru
    - 2 kostki rosołowe
    - 1 łyżeczka soli
    - sól, pieprz do smaku
    - 2 filety z kurczaka lub inne mięso drobiowe
    - woda ok. 3 l.
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany

Koperkowa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior czyścimy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchew obieramy i kroimy w kostkę. Filety przemywamy wodą i kroimy w paski. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy 1 łyżeczką soli, aby ziemniaki nie były mdłe w smaku. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Dodajemy kostki rosołowe. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekany koper. Po wyłączeniu zupy dodajemy śmietanę.

Komentarze

Podobne przepisy