Koperty z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka z przepisu mojej babci.

  • 60 min

Składniki:

  • 450g mrożonego ciasta francuskiego
    2 średnie jabłka (np. golden delicious)
    1 banan
    1 jajko
    4 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cynamonu

Koperty z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmroź ciasto francuskie i pokrój je na 10 kwadratów. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Dodaj 3 łyżki cukru i cynamon. Duś ok. 6-7 minut. Zdejmij z palnika i dodaj pokrojony w plastry banan. Całość wymieszaj.
  • 2. Farsz nakładaj na kwadraty ciasta francuskiego, zlep rogi i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Posyp pozostałym cukrem. Piecz w temp. 200 st. C ok. 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Porady

Zamiast bananów można użyć innych owoców sezonowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy