Kopytka z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut.
Przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Po zważeniu otrzymałam 670 g bobu.
Bób przepuścić przez praskę do ziemniaków lub utłuć jak ziemniaki.
Dodać jajko, mąkę, posiekaną drobną bazylię, sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki.
Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki.
Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka.
Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek.
Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły do dna.
Po wypłynięciu na wierzch odczekać minutę i wybrać z wrzątku łyżką cedzakową na tacę.
Komentarze