KOPYTKA Z BOBU

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków.Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg bobu
    • 1 szklanka mąki - 150 g oraz do podsypania
    • 1 jajko

Kopytka z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut.
    Przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Po zważeniu otrzymałam 670 g bobu.
    Bób przepuścić przez praskę do ziemniaków lub utłuć jak ziemniaki.
    Dodać jajko, mąkę, posiekaną drobną bazylię, sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki.
    Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki.
    Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka.
    Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek.
    Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły do dna.
    Po wypłynięciu na wierzch odczekać minutę i wybrać z wrzątku łyżką cedzakową na tacę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy