Kopytka z bobu okraszone zasmażką

0 (0 ocen)

Kopytka te to moje pierwsze danie jakie zrobiłam z bobu. Dotąd nie znałam jego smaku. Są przepyszne i jednocześnie są super odskocznią od tradycyjnych kopytek.

Składniki:

  • Składniki:
    -600g bobu (już po ugotowaniu i obraniu),
    -300g mąki,
    -2 jajka,
    -sól,
    -3 cebule,
    -śmietana 18%.

Kopytka z bobu okraszone zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka:
    Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy bób. Gotujemy około 30 minut. Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Tak gotowy bób przeciskamy przez praskę do ziemniaków i solimy. Jedną cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju po czym dodajemy do bobu. Wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Rolujemy i kroimy jak kopytka
    Kolejną czynnością jest zagotowanie wody. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Czas gotowania zależy od wielkości naszych kopytek.
  • 2. Zasmażka:
    Pozostałe cebule kroimy w kostkę i także dusimy na oleju. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, chwilę gotujemy i polewamy nasze kopytka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy