Kopytka te to moje pierwsze danie jakie zrobiłam z bobu. Dotąd nie znałam jego smaku. Są przepyszne i jednocześnie są super odskocznią od tradycyjnych kopytek.
Składniki:
Składniki:
-600g bobu (już po ugotowaniu i obraniu),
-300g mąki,
-2 jajka,
-sól,
-3 cebule,
-śmietana 18%.
Kopytka z bobu okraszone zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka:
Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy bób. Gotujemy około 30 minut. Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Tak gotowy bób przeciskamy przez praskę do ziemniaków i solimy. Jedną cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju po czym dodajemy do bobu. Wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Rolujemy i kroimy jak kopytka
Kolejną czynnością jest zagotowanie wody. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Czas gotowania zależy od wielkości naszych kopytek.
2.Zasmażka:
Pozostałe cebule kroimy w kostkę i także dusimy na oleju. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, chwilę gotujemy i polewamy nasze kopytka.
Komentarze