Kopytka z pikantnym sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Praktyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na kopytka:
    2 kg ugotowanych ziemniakówa
    mąka tortowa
    1 jajko
    Sos:
    2 i 1/2 litra wody
    30 dag ciankiej kiełbasy
    200 g koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    kucharek,sól , pieprz, bazylia
    1 łyżka śmietany 18%
    3 i 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Kopytka z pikantnym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka z pikantnym sosem pomidorowym 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Ugnieść je delikatnie do dna naczynia,
    podzielić na cztery części.Jedną część ziemniaków ująć.Wolne miejsce wypełnić mąką.Dołożyć ujęte ziemniaki,jajko i zagnieść ciasto.Z ciasta formować cienkie wałeczki i pokroić kopytka.Zagotować wodę z solą i odrobiną oleju,wrzucić kopytka do wrzącej wody.Po zagotowaniu odcedzić i
    przelać je zimną wodą.
  • 2. Przygotować sos.
    Wodę zagotować.Kiełbasę pokroić w kostkę,wrzucić do wody.Dodać drobno pokrojony czosnek,koncentrat pomidorowy,przyprawy i chwilę
    pogotować.Śmietanę połączyć z mąką dodając trochę wody i zagęścić sos.
    Polać kopytka.

Porady

Najlepsze na kopytka są ziemniaki kruche i dobrze wystudzone.Sos dobrze smakuje po dodaniu sporej ilości pieprzu.

Komentarze

Podobne przepisy