Kopytka z pikantnym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przepuścić przez praskę. Ugnieść je delikatnie do dna naczynia,
podzielić na cztery części.Jedną część ziemniaków ująć.Wolne miejsce wypełnić mąką.Dołożyć ujęte ziemniaki,jajko i zagnieść ciasto.Z ciasta formować cienkie wałeczki i pokroić kopytka.Zagotować wodę z solą i odrobiną oleju,wrzucić kopytka do wrzącej wody.Po zagotowaniu odcedzić i
przelać je zimną wodą.
2.Przygotować sos.
Wodę zagotować.Kiełbasę pokroić w kostkę,wrzucić do wody.Dodać drobno pokrojony czosnek,koncentrat pomidorowy,przyprawy i chwilę
pogotować.Śmietanę połączyć z mąką dodając trochę wody i zagęścić sos.
Polać kopytka.
Porady
Najlepsze na kopytka są ziemniaki kruche i dobrze wystudzone.Sos dobrze smakuje po dodaniu sporej ilości pieprzu.
Komentarze