Korzenna dynia w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy 300 ml wody, a następnie wkładamy do niej cukier, cukier waniliowy, gwiazdkę anyżu, korę cynamonu oraz plasterki imbiru i sok z cytryny i gotujemy przez 10 minut.
2.Dynię kroimy w kostkę i wkładamy do ugotowanego syropu i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, tak żeby dynia była ugotowana ale wciąż lekko twardawa. Po tym czasie dynię osączamy na sitku, a następnie wkładamy na kilka minut do piekarnika z włączonym termoobiegiem i trochę ją podsuszamy.
3.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4.Kawałki dyni nabijamy na wykałaczkę i maczamy w czekoladzie, po czym odkładamy na kratkę do studzenia ciasta lub na talerz wyłożony pergaminem. Tak przygotowaną dynię pozostawiamy do zastygnięcia.
Komentarze