Pieczona korzenna dynia z melasą

5 (1 ocen)

  • 30 min

Przepyszne słodkie danie , które może być śniadaniem kolacją lub deserem.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 porcje:

    1 kg pomarańczowej słodkiej dyni ( np. makaronowej)
    3 łyżki mielonych migdałów, u mnie Black Mit
    3 łyżki melasy
    150 g kremowego jogurtu naturalnego lub waniliowego
    kardamon, cynamon i wanilia z młynka Kamis

Pieczona korzenna dynia z melasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy, myjemy ( nie radzę kroić mokrej – można się pokaleczyć gdyż robi się bardzo śliska) i przekładamy na blachę pieca.
    Pieczemy w 180-190 stopniach przez 15-20 minut – w zależności od wielkości kawałków – moje 2-3 x 4-5 cm.
    Możemy ją wystudzić lub podać gorącą.
    Gorącą lekko rozdrabniamy widelcem, mieszamy z połową melasy i przyprawami ( 1/2 łyżeczki ).
    Przekładamy do miseczek.
    Na wierzchu układamy jogurt, migdały, posypujemy migdałami i przyprawami. Dekorujemy melasą.

Porady

Zamiast melasy można użyć miodu, a migdały zastąpić orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy