Przepyszne słodkie danie , które może być śniadaniem kolacją lub deserem.
30 min
Składniki:
3 porcje:
1 kg pomarańczowej słodkiej dyni ( np. makaronowej)
3 łyżki mielonych migdałów, u mnie Black Mit
3 łyżki melasy
150 g kremowego jogurtu naturalnego lub waniliowego
kardamon, cynamon i wanilia z młynka Kamis
Pieczona korzenna dynia z melasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy, myjemy ( nie radzę kroić mokrej – można się pokaleczyć gdyż robi się bardzo śliska) i przekładamy na blachę pieca.
Pieczemy w 180-190 stopniach przez 15-20 minut – w zależności od wielkości kawałków – moje 2-3 x 4-5 cm.
Możemy ją wystudzić lub podać gorącą.
Gorącą lekko rozdrabniamy widelcem, mieszamy z połową melasy i przyprawami ( 1/2 łyżeczki ).
Przekładamy do miseczek.
Na wierzchu układamy jogurt, migdały, posypujemy migdałami i przyprawami. Dekorujemy melasą.
Porady
Zamiast melasy można użyć miodu, a migdały zastąpić orzechami.
Komentarze