Korzenna młoda marchewka

0 (0 ocen)

Taka marchewka, o przyjemnym korzennym aromacie najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem. Stanowi również doskonały dodatek do drugiego dania.

Składniki:

  • 600 g młodej marchewki (mała okrągła lub zwykła pokrojona w grube plastry)
    1 duża biała cebula
    1 pęczek koperku
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta papryki ostrej mielonej
    pieprz biały mielony do smaku
    sól do smaku

Korzenna młoda marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenna młoda marchewka 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę oraz oskrobaną marchewkę. Smażyć 5 min mieszając.
  • Korzenna młoda marchewka 2. Następnie wlać wodę, dodać cynamon i paprykę w proszku. Dusić około 10 min, często mieszając.
  • Korzenna młoda marchewka 3. Po tym czasie dodać posiekany koperek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Marchewkę doprawić do smaku.
    Podawać na ciepło lub na zimno po schłodzeniu w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy