Kotleciki brokułowo-jajeczne

0 (0 ocen)

Przepyszne jarskie kotleciki! Z jajek i brokułów, z dodatkiem dymki i sera żółtego. Świetne z surówką na obiad lub w bułkę na kolację :)

Składniki:

  • 7 jajek
    1 mała główka brokułu
    2 dymki ze szczypiorkiem
    100 g sera żółtego
    Sól i pieprz do smaku
    1 mała bułeczka pszenna
    Mleko do namoczenia
    Bułka tarta do panierowania
    Olej rzepakowy do smażenia

Kotleciki brokułowo-jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę pokruszyć, wrzucić do miseczki, zalać gorącym mlekiem, odstawić do namoczenia, wystudzić.
    6 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, zmielić w maszynce do mięsa.

    Brokuł obgotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce razem z bułką namoczoną w mleku.

    Do składników dodać jajko, sól i pieprz i wyrobić dokładnie. Odstawić na bok.

    Dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać oba składniki do masy i ponownie zamieszać.

    Z masy formować kotleciki, panierować z bułce tartej, smażyć na oleju rzepakowym.
    Odkładać na ręcznik papierowy.

    Kotleciki podawać z dowolną surówką lub sałatą

Komentarze

Podobne przepisy