Kotleciki ryżowe z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.
Botwinkę kroimy drobno jak są już buraczki to ścieramy na tarce.
Marchewkę też ścieramy na tarce.
Por i paprykę kroimy w kostkę.
Na patelnię dajemy olejrzepakowy i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy.
Do cebuli dodajemy wszystkie warzywa podsmażamy można podlać odrobiną wody albo bulionu pod koniec smażenia doprawiamy i studzimy
3.
Do warzyw dodajemy zimny ryż wbijamy jajko,siekany koperek ,2-3 łyżki kaszy manny i trochę bułki tartej wyrabiamy masę jeżeli trzeba to jeszcze
doprawiamy .
Masę najlepiej odstawić na trochę .
Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej ,smażymy na złoto
na oleju rzepakowym z każdej strony.
Komentarze