Kotleciki ryżowe z jarmużem

0 (0 ocen)

Nie lubię wyrzucać jedzenia,więc z pozostałej z obiadu kaszy i ryżu powstały smaczne kotleciki, do których dodałam mrożony jarmuż i suszone pomidory.

Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
    1/2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
    1 jajko
    garść zamrożonego jarmużu
    2 łyżki pokrojonych pomidorów suszonych
    30 g sera żółtego startego na wiórki
    mała cebula
    1 łyżka oleju + do smażenia
    3 łyżki bułki tartej
    sól,pieprz

Kotleciki ryżowe z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki ryżowe I etap 1. Ryż, kaszę, jajko,pomidory,ser włożyć do miski.
    Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
    Jarmuż włożyć do woreczka i skruszyć liście, łodygi odrzucić, a pokruszone listki dodać do masy, doprawić solą i pieprzem.
  • Kotleciki ryżowe-II etap 2. Wsypać połowę bułki tartej i wymieszać dokładnie.
    Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotlety, obtaczać w pozostałej bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Porady

Do kotletów można użyć samego ryżu lub innej kaszy, która nam zostanie z obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy