świetny dodatek do ziemniaków, ryżu kaszy,jak danie główne
40 min
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
2/3 puszki kukurydzy
papryka marynowana czerwona
2 małe cebule
koperek
natka pietruszki
2 marchewki
por
przyprawa typu vegeta
olej do smażenia
pieprz
maga
mąka lub bułka tarta do obtoczenia
Kotleciki warzywno-mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.marchewki myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach, paprykęi cebule i por kroimy w kotkę, dodajemy jajko ,mieso mielone, kukurydzę, oraz zieleninę.
2.doprawiamy do smaku.
3.z tak utworzonej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w mące lub bułce tartej ( jak kto woli) . Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Porady
można dodać także pieczarki usmażone na oleju ( odciśnięte z nadmiaru tłuszczu), oraz można wykorzystać też inne warzywa takie jak seler lub pietruszkę.
Do masy można dodać bułkę tartą. Ja nigdy tego nie robię , ale to juz kwestia gustu ;-)
Komentarze