kotleciki warzywno-mięsne

0 (0 ocen)

  • 40 min

świetny dodatek do ziemniaków, ryżu kaszy,jak danie główne

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    2/3 puszki kukurydzy
    papryka marynowana czerwona
    2 małe cebule
    koperek
    natka pietruszki
    2 marchewki
    por
    przyprawa typu vegeta
    olej do smażenia
    pieprz
    maga
    mąka lub bułka tarta do obtoczenia

Kotleciki warzywno-mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. marchewki myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach, paprykęi cebule i por kroimy w kotkę, dodajemy jajko ,mieso mielone, kukurydzę, oraz zieleninę.
  • 2. doprawiamy do smaku.
  • 3. z tak utworzonej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w mące lub bułce tartej ( jak kto woli) . Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Porady

można dodać także pieczarki usmażone na oleju ( odciśnięte z nadmiaru tłuszczu), oraz można wykorzystać też inne warzywa takie jak seler lub pietruszkę. Do masy można dodać bułkę tartą. Ja nigdy tego nie robię , ale to juz kwestia gustu ;-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy