Kuleczki warzywno-mięsne

0 (0 ocen)

  • 45 min

Najlepiej smakują podane z sosem - czosnkowym lub pikantnym paprykowym. W zależności od wielkości pulpecików wychodzi od 12 do 24 sztuk.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego mielonego
    2 garście suchej ciecierzycy
    1/2 papryki
    3 ząbki czosnku
    Kawałek żółtego sera
    Kawałek sera pleśniowego
    3 pieczarki
    2 jajka
    Natka pietruszki
    Kilka zielonych oliwek
    Przyprawy (pieprz, tymianek, curry)
    Bułka tarta
    Oliwa

Kuleczki warzywno-mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie płuczemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem na gładką masę.
  • 2. Paprykę, oliwki, natkę pietruszki, sery oraz pieczarki kroimy, wraz z ciecierzycą dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy (gdyby masa była zbyt rzadka dodajcie bułkę tartą). Mokrymi dłońmi formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
    Kuleczki przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy