Kotleciki z kalarepki i szynki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kalarepka idealnie nadaje się do przygotowania kotlecików. Możemy ją łączyć z ulubionymi składnikami. Dziś polecam jej duet z wędliną. Placuszki wychodzą bardzo, ale to bardzo smaczne!
Polecam podać je z czosnkowym dipem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 4 kalarepki,
    • Około 220 gram wędliny (szynki) w kawałku,
    • 4 jajka,
    • 2, 5-3 łyżki mąki,
    • Pęczek szczypioru,
    • Sól,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • 1/3 łyżeczki majeranku,
    • Olej do smażenia

Kotleciki z kalarepki i szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nasolona kalarepka 1. Kalarepkę obieramy. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie nasalamy. Nasoloną odkładamy na około 20 minut, by puściła sok.
  • pokrojona szynka 2. Między czasie szczypior drobno kroimy. Wędlinę kroimy w drobną kostkę.
  • łączenie składników 3. Nasoloną kalarepkę odciskamy z soku. Do odciśniętej dodajemy wędlinę, jajka, szczypior mąkę oraz przyprawy do smaku.
  • mieszanie 4. Całość mieszamy do dokładnego połączenia składników.
  • smażenie 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego „ciasta”, formując zgrabne kotleciki.
    Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy