Kalarepka idealnie nadaje się do przygotowania kotlecików. Możemy ją łączyć z ulubionymi składnikami. Dziś polecam jej duet z wędliną. Placuszki wychodzą bardzo, ale to bardzo smaczne!
Polecam podać je z czosnkowym dipem.
Kotleciki z kalarepki i szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepkę obieramy. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie nasalamy. Nasoloną odkładamy na około 20 minut, by puściła sok.
2.Między czasie szczypior drobno kroimy. Wędlinę kroimy w drobną kostkę.
3.Nasoloną kalarepkę odciskamy z soku. Do odciśniętej dodajemy wędlinę, jajka, szczypior mąkę oraz przyprawy do smaku.
4.Całość mieszamy do dokładnego połączenia składników.
5.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego „ciasta”, formując zgrabne kotleciki.
Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podajemy.
Komentarze