Kotleciki z żółtego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch opłucz, zalej wodą, odstaw na 6 godzin. Następnie gotuj w tej samej wodzie ok. 15 min. Odlej i osącz na sicie. Przełóż do miski, ugnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
2.Cebulę i marchewkę obierz, opłucz. Cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na drobnej tarce. Na maśle przesmaż warzywa, dodaj wraz z jajkami, posiekaną natką, bułką tartą, przyprawami do grochu. Wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki. Zwilżonymi dłońmi uformuj kotleciki, panieruj w bułce tartej i usmaż na oleju.
Porady
Groch do tych kotlecików najlepiej przygotować dzień wcześniej w ten sposób zaoszczędzimy dużo czasu :-))
Komentarze