Kotleciki z żółtego groszku

0 (0 ocen)

Złociste kotleciki, które polecam na piątkowy obiad :-))

Składniki:

  • 40 dag grochu (żółty łuskany)
    cebula
    mała marchew
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    czubata łyżeczka curry
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła

    bułka tarta do panierki
    olej rzepakowy do smażenia

Kotleciki z żółtego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch opłucz, zalej wodą, odstaw na 6 godzin. Następnie gotuj w tej samej wodzie ok. 15 min. Odlej i osącz na sicie. Przełóż do miski, ugnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • 2. Cebulę i marchewkę obierz, opłucz. Cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na drobnej tarce. Na maśle przesmaż warzywa, dodaj wraz z jajkami, posiekaną natką, bułką tartą, przyprawami do grochu. Wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki. Zwilżonymi dłońmi uformuj kotleciki, panieruj w bułce tartej i usmaż na oleju.

Porady

Groch do tych kotlecików najlepiej przygotować dzień wcześniej w ten sposób zaoszczędzimy dużo czasu :-))

Komentarze

Podobne przepisy