Kotlet schabowy w grzybowej panierce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Soczyste, pachnące lasem kotlety to świetna alternatywa dla zwykłych schabowych. Dzięki nim smak lasu możemy sobie przypomnieć o każdej porze roku.

Składniki:

  • • 0,5kg schabu bez kości,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Garść suszonych grzybów ( około 10 grzybów),
    • Bułka tarta do panierowania,
    • 1-2 jajka,
    • olej do smażenia

Kotlet schabowy w grzybowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlet schabowy w grzybowej panierce 1. Grzyby mielimy np. w młynku do kawy lub maszynce do mielenia mięsa. Zmielone grzyby mieszamy z bułką tartą w proporcji 1:1.
  • Kotlet schabowy w grzybowej panierce 2. Schab dzielimy na 4-5 kotletów. Każdy z kotletów rozbijamy cienko, najlepiej przez folię, i oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
  • Kotlet schabowy w grzybowej panierce 3. Jajko roztrzepujemy. Każdy z kotletów maczamy w jajku.
  • Kotlet schabowy w grzybowej panierce 4. Następnie panierujemy go w grzybowej panierce i smażymy na rumiano z obu stron.
  • Kotlet schabowy w grzybowej panierce 5. Smażymy na wolnym ogniu. Kotlety możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

    Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy