Kotlety fasolowe.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kotlety podaję z sosem pomidorowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki: na 10 porcji:
    40 dag białej fasoli
    2 cebule
    1/3 szklanki mleka
    1 czerstwa bułka
    2 jajka
    8-10 łyżek oleju
    5 łyżek tartej bułki
    2 łyżki majeranku
    sól, pieprz

Kotlety fasolowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć, namoczyć na noc, najlepiej w przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania lekko posolić. Odcedzić i poczekać, aż wystygnie.
  • 2. Czerstwą bułkę namoczyć na kilka minut w mleku. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce oleju. Fasolę i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka, usmażoną cebulę oraz przyprawy, dokładnie wyrobić.
  • 3. Formować kotleciki, obtaczać w tartej bułce, smażyć kilka minut z każdej strony na gorącym oleju.

Porady

Rada najlepiej smakuje z sałatką warzywną oraz sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy