Kotlety fasolowe z pestkami dyni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zofia i Zbyszek Smolińscy z Oławy zaprosili nas na sobotni obiad. W odwiedziny przyszła też synowa Agnieszka z dziećmi.

Składniki:

  • ● 0,5 kg fasoli Jaś
    ● 2 łyżki obranych pestek dyni
    ● 2 jajka
    ● trochę roztartego majeranku
    ● pieprz, sól do smaku
    ● cebula
    ● olej do smażenia
    ● tarta bułka

Kotlety fasolowe z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wkładamy do gorącej
    wody, moczymy 5 godzin.
    Następnie gotujemy w tej samej
    wodzie do miękkości.
    Odcedzamy. Cebulę kroimy
    w kostkę i szklimy na oleju.
  • 2. Fasolę mielimy, dodajemy
    pestki dyni, cebulę, jajko, majeranek,
    pieprz, sól i tartą bułkę
    (tylko tyle, aby kotlety nie
    były zbyt twarde).
  • 3. Z masy formujemy podłużne
    kotlety, panierujemy w jajku
    i bułce tartej. Krótko smażymy
    na oleju. Delikatnie
    przewracamy na drugą stronę
    (są kruche) i smażymy na złoty
    kolor. Podajemy z ziemniakami
    i dowolną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy