Kotlety jaglane

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciekawy i bardzo smaczny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.

  • 45 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    1/2 szklanki otrębów owsianych
    5 pomidorów z zalewy
    50 ml oleju z suszonych pomidorów
    1 łyżka siemienia lnianego
    koperek
    sól ziołowa
    bułka tarta
    olej rzepakowy do smażenia

Kotlety jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Przekładamy (letnią) do miski.

    Cebulę podsmażamy na oliwie z pomidorów, dodajemy do kaszy.

    Pomidory kroimy w paski i razem z siemieniem, koperkiem, otrębami dodajemy do całości. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą ziołową, ponownie mieszamy i formujemy kotlety. (Gdyby farsz był nieco za luźny, możemy dodać trochę oliwy z pomidorów) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy