Kotlety kalafiorowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Do przygotowania tych kotlecików użyłam mrożonego kalafiora lecz liczę (pewnie nie tylko ja), że już niedługo będzie można przygotowywać je ze świeżych warzyw.

  • 15 min

Składniki:

  • - mrożony kalafior - 1/2 opak - ja użyłam Mroźnej Krainy z Biedronki
    - jajko - 2 szt
    - zmielone płatki owsiane - 3 łyżki
    - siemię lniane - 2 łyżeczki
    - sól, pieprz

Kotlety kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p4lqi5 1. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie w czasie zalecanym na opakowaniu. Ugotowany kalafior odcedzamy, rozgniatamy widelcem i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy kalafior, jajka, płatki owsiane i siemię lniane.
  • image-1i0m1ty 2. Masę mieszamy i przyprawiamy według uznania. Kotleciki smażymy na suchej patelni z dwóch stron (ok 1,5 minuty). 1 kotlecik=1,5 łyżki masy. Smacznego:)

Porady

Można podawać polane sosem czosnkowym

Komentarze

Podobne przepisy