Kotlety kalafiorowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ( na prawdę przepyszne! ) kotleciki z kalafiora.Dodatek aromatycznych przypraw sprawia , że są niesamowicie smaczne … i zarówno starszy jak i młodszy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mały kalafior – 1 szt

    * duże jajko – 1 szt

    * cebula – 1 szt

    * czosnek – 2 ząbki

    * bułka tarta – 3 łyżki

    * kasza manna – 3 łyżki

    * natka pietruszki – 1 pęczek

    * sól – 1 łyżeczka

    * pieprz – do smaku

    * papryka ostra – do smaku

    * curry – 1 łyżeczka

    * olej do smażenia

Kotlety kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Kalafiora dzielimy na kawałki, rzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez ok. 3-4 minuty ( absolutnie nie można go rozgotować! ).

    Odcedzamy , przekładamy na deskę do krojenia i siekamy.

    Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na odrobinie oleju , dodajemy do kalafiora.

    Wbijamy jajko, dodajemy kaszę , bułkę tartą , zioła , a następnie doprawiamy do smaku.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kotleciki.

    Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy