Kotlety kalafiorowe z ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty i szybki obiad. Idealny dla wegetarian.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 mały kalafior
    - 0,5 małej łyżeczki koperku
    - 1 jajko
    - sól do smaku
    - pieprz czarny mielony do smaku
    - 2 łyżki bułki tartej

    Dodatkowo:
    - masło do smażenia
    - bułka tarta do obtoczenia kotlecików
    - ugotowany brązowy ryż

Kotlety kalafiorowe z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na różyczki i płuczemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i studzimy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i koperek. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki wkładamy do lodówki, aby stężały.
  • 2. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia z każdej strony. Podajemy z ryżem. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy